Detailbeschrijving van de OerBike

1. het is een type 'bike', met als bijzonderheid dat er geen rubbelblokjesvering op zit maar voor en achter telescoopveren, van het type dat aan de achtervork van een lichte brommer te vinden is. Het merk van de veren is SEBAC, made in Italy. Voor de bevestiging op de achtervork kan uit 3 gaten worden gekozen om de veerkracht in te stellen.

2. het achterwiel is enkelzijdig opgehangen. De as zit in de vork geklemd op de zelfde manier als de pin van het deelbare frame wordt vastgezet. Enkelzijdige ophanging is op latere bikes met rubberblokjesvering ook nog een tijdje toegepast. Het verschil is dat bij de latere fietsen de achteras volgens een ander principe is opgehangen. Verder is de constructie bij het scharnierpunt later veel zwaarder uitgevoerd.

3. de achternaaf is merkloos en zou wel eens een examenstuk metaaldraaien kunnen zijn.

4. op de voornaaf staat: HB MN 72, Shimano, Japan VIA, met daaronder de letters J E ingeslagen.

5. de bevestiging van de trapas op het voorframe is met 2 m6 boutjes en een metalen stripje onder de framebuis; de constructie is wat lichter dan bij moderne 'bikes'.

6. de fiets heeft 20 inch aluninium velgen, 20 x 1 3/8 (438), met 36 spaken. De voorvelg heeft als merkteken een zwart plaatje van een glimlachende kop tegen de achtergrond van een gespaakt wiel. De achtervelg heeft als merk WEINMANN.

7. de derailleur is van het type Shimano tourney en heeft 5 versnellingen

8. er is een Magura hydraulische voorrem gemonteerd. Opvallend is dat het één geheel is, bevestigd aan de voorvork met een bout in het midden van het juk. In het juk zit nummer 110 geslagen. De fiets heeft geen achterrem.

9. de dynamo is een rolletje op het voorwiel, merk Sanyo NH-T6, 6V 3W. Op de andere kant staat: 'Dynapower'.

10. de kleur van het frame is oranje met geel. Het spuitwerk ziet er niet professioneel uit. Daaronder zit witte verf, en daaronder weer groen. De kleurcode van het groen is vermoedelijk RAL 6018. Onder het groen zit een grijze primer.

11. het zitje is van polyester gemaakt en is geel met een zwarte rand. Op de achterkant zit een zwarte sticker van de flevo-kiekendief. De gele kleur is verf; als je die eraf krabt komt er wit tevoorschijn (primer misschien?), de kleur van het polyester zelf is oranje.

12. op het zitje ligt een groen kussentje. Het groen is een keurig gestikt stoffen overtrekje met een gele rits; de kleur komt dicht bij de oorspronkelijke kleur van het frame, maar is iets lichter (verbleekt?). De inhoud is een matje van een soort gel met een laagje textiel aan de buitenkant.

13. het voortandwiel heeft 68 tanden, in de rand staat 'Made in 68 France'. Op de andere kant staat een merkteken ingeslagen met de letters TA in een tandwiel. Eromheen de tekst: DURAL FORCE - GARANTIE CEGEDUR - Made in France.

14. het crankstel heeft als merk: TA spécialités - Made in France; de effectieve lengte is 185 cm. Ingeslagen is nummer '185' en de letter 'W'.

15. het stuur zit op het frame bevestigd met een opgelast klemblokje dat aan de bovenkant is opengezaagd. Aan weerskanten van de zaagsnede zitten opgelaste nokjes met gaten, waardoorheen een trekbout loopt om het stuur vast te klemmen.

16. volgens Flevo-kenner Erik Wannee heeft de rubberen diabolo een iets andere vorm dan die op modernere fietsen. Er staat op: 'mod. déposé / made in france'

17. boven op de hoofdbuis van het voorframe staat met oranje sjabloonletters F L E V O B I K E (onder elkaar, zodat het voor de berijder zelf goed te lezen is).

18. de fiets heeft geen framenummer.

19. de fiets is vanwege de aparte vering niet in hoogte verstelbaar.

20. het frame heeft nog niet de versterkingen die bij latere modellen in de hoeken zijn gelast. Uiteraard ontbreken de aangelaste framedelen met de elastomeerblokken die op de latere bikes zitten. Er loopt nog een horizontaal stukje framebuis boven het achterwiel; dit is bij moderne bikes komen te vervallen. In de bovenkant van deze buis bleken 12 dichtgeplamuurde gaten onder de oranje lak vandaan te komen. Te zien is dat er zelftappers in gezeten hebben. Waarschijnlijk is er een bagagerekje gemonteerd geweest. In de onderkant van de buis zijn 3 gaten te zien voor de bevestiging van een alminium strip waaraan het achterlicht zat gemonteerd.

21. de voorvork is opgebouwd uit 10 x 25 mm stalen buis. Bij latere bikes is een dikkere buis toegepast.